Lidköpings naturskyddsförening tar hem priset Årets slåtterängsskötare 2019

Lidköpings naturskyddsförening sköter varje år fyra ängar på Kinnekulle. Nu får föreningen utmärkelsen Årets slåtterängsskötare i Västra Götaland 2019. Landsbygdsdirektör Marie Andreasson delar ut hederspriset.

Slåtterängar är mycket artrika och har ett stort biologiskt värde. De är också levande kulturhistoria. Det är tack vare enskilda personer och föreningar som det fortfarande finns slåtterängar kvar i länet.

– För att uppmärksamma det viktiga arbetet med slåtterängar och sporra till fortsatta insatser har Länsstyrelsen tagit initiativ till utmärkelsen Årets slåtterängsskötare, säger Karin Persson, rådgivare på Länsstyrelsen.

Årets val blev något att bita i för referensgruppen. Flera mycket goda ängsskötare hade nominerats. Valet föll till slut på Lidköpings naturskyddsförening. Så här lyder motiveringen:

”Lidköpings naturskyddsförening sköter sedan 1990 flera ängar på Österplana vall med stort engagemang. Vid slåttern får många möjlighet att delta och med blomstervandringar sprider de kunskap om ängarna. Flera åtgärder utöver slåtter sker under året, som fagning om våren och bete med kor efter slåtter.

Ängarna på Österplana vall ligger i ett odlingslandskap med mycket gamla anor. När föreningen startade upp ängsslåttern hade perioder av ohävd avlösts av bete. Genom föreningens slåtterarbete har många ängsarter som riskerade att försvinna fått möjlighet att finnas kvar, i både torra och fuktiga ängar.”

Nyhetsbrev nr 1 2015

Nyhetsbrev nr3 2014

Nyhetsbrev nr2-2014

Nyhetsbrev nr 1 2014

Lidköpings kommuns miljövårdsstipendium 2013
Lidköpings Naturskyddsförening får Lidköpings kommuns miljövårdsstipendium 2013. Det bestämde Miljö- och byggnämnden i dag. Föreningen får belöningen bl a för sitt omfattande arbete för fågellivet som gjort gångvägen i Östra Sannorna till en upplevelse för den naturintresserade.